Deze website maakt gebruikt van cookies voor het verbeteren van de gebruikerservaring

Cookies toestaan

Geschiedenis

Treebeek (Treëbik) is de grootste wijk van Brunssum in de Nederlandse provincie Limburg. Het voormalige dorp valt sinds 1 januari 1982 - na de gemeentelijke herindeling - volledig onder de gemeente Brunssum. Hiervoor viel Treebeek gedeeltelijk onder de gemeente Heerlen, Hoensbroek, Amstenrade en Brunssum. Er is een duidelijke scheiding tussen Treebeek en de rest van Brunssum, de N276 richting Sittard.

 

Staatsmijn Emma

In Treebeek stond tot 1973 de Staatsmijn Emma. Het was de op één na grootste steenkolenmijn van Nederland en bereikte met meer dan 109 miljoen ton steenkool de hoogste totale nettoproductie van alle mijnen in Nederland. 

 

Groeiend

De Staatsmijn Emma en Treebeek behoorden tot halverwege de jaren 70 van de 20e eeuw tot de gemeente Heerlen. Door de mijnindustrie was Heerlen in het begin van de 20e eeuw een 'boomtown'. Heerlen groeide van 5.000 inwoners in 1900 naar meer dan 32.000 inwoners in 1920. De groeiende bevolking werd gehuisvest in mijnwerkerswijken zoals Treebeek. 

 

Bijzondere mijnwerkerskolonie

Treebeek als mijnwerkerskolonie is bijzonder. De wijk is ruim van opzet, de percelen voor de woningen zijn eveneens ruim. Opvallend is ook het vele groen in de wijk. De ruime opzet is bewust zo gedaan. De architect redeneerde dat de ruime opzet het woongenot vergrootte, en dat tevreden arbeiders harder werkten. Een zeer vooruitstrevende visie in die tijd! 

 

 

Tien torens diep

‘Tien torens diep’ is de titel van de televisieserie die is gemaakt naar het boek van Jacques Vriens. De serie gaat over het leven van de mijnwerkersgezinnen. ‘Het huis van Stef’ (aan het Engerplein) ligt in Treebeek, de straten van de wijk vormden het decor voor de verfilming. 

Bekijk hieronder de trailer van ‘Tien torens diep’! 

 

Nieuwsgierig naar alles wat de wijk te bieden heeft?

Lees meer...

Kijk hier voor de verhalen van de bewoners uit de wijk.

Lees meer...