Deze website maakt gebruikt van cookies voor het verbeteren van de gebruikerservaring

Cookies toestaan

Treebeek als inspirerend voorbeeld

4 december 2015

Treebeek krijgt weer een hart waar het goed wonen en leven is. Net als vroeger, maar dan in een nieuwe vorm. We doen dat door aandacht te besteden aan architectuur en duurzaamheid. Die keuze krijgt veel lof en werd geprezen met de nominatie voor een belangrijke architectuurprijs.
 

Treebeek als inspirerend voorbeeld
Treebeek als inspirerend voorbeeld Treebeek als inspirerend voorbeeld

Treebeek kent als voormalige mijnwerkerskolonie een rijke geschiedenis. Het was er altijd goed wonen en leven. Met een grote variatie in woningbouw, voldoende voorzieningen, fijne pleinen en karakteristieke oude bomen. Dit fraaie dorpshart werd ooit gesloopt.

Met oog en respect voor het verleden herstellen we dit vroegere hart van de wijk. In een nieuwe vorm en met eigentijdse middelen. Dit doen we samen met Jo Janssen Architecten door onder meer te investeren in architectuur en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie waardoor je extra comfort en lagere stookkosten hebt. En dat achter een warmrode bakstenen gevel of een strakke zinken uitbouw, want het oog wil ook wat. De eerste getuigen hiervan zijn de 37 woningen aan het Treebeekplein, de kangoeroewoningen en de 8 woonwerkwoningen die deze maand worden opgeleverd.

De ambitie en inzet werd ook buiten de gemeente- en provinciegrenzen opgemerkt. Het centrumplan Treebeek is beloond met een nominatie voor de belangrijke Abe Bonnema Architectuurprijs 2015. Daar zijn we maar wat trots op! De voorzitter van de jury was vooral erg te spreken over de moed en de inzet van de architect en van Wonen Zuid om deze investeringen te doen in sociale woningbouw. Het toont aan dat er in de sector hard gewerkt wordt om kwaliteit te leveren en meer te doen dan de standaard alleen. Een citaat: “Dat zij er samen in het krimpgebied van Treebeek in geslaagd zijn om zo ľn indrukwekkend resultaat te bereiken is volgens de jury een inspirerend voorbeeld van vernieuwing in de architectuur van de woningbouw.” (Bron: Juryrapport Abe Bonnema Architectuurprijs 2015)

Met zoveel mooie woorden gaan wij natuurlijk door op de ingeslagen weg. Nieuwe kangoeroewoningen staan op de planning en binnenkort besluiten we welke invulling de zuid- en westkant van het Treebeekplein krijgen.